12 Şubat 2012 Pazar

Nasıl Bir Gitar Almalıyım ?



       Eğer bu yazıyı okuyorsanız ve aklınızda yeni bir gitar almak varsa lütfen gülümseyin :) Doğru yerdesiniz ! Sizin için en doğru gitarı seçme rehberi hazırladık !
       Gitarlarla dolu bir dükkanda ya da internetten sipariş etmeye kalktığınızda  müzik kalitenize ve bütçenize uygun gitarı bulmak epey zordur.Bunu çok fazla kolaylaştıracağımızı iddia etmiyoruz ancak; bu yazıdaki adımların ve sözü geçen püf noktalarının aklınızda bulunmasında büyük fayda var.Özellikle benim gibi tez canlı biriyseniz böyle bir yazıyı okumanızı ısrarla tavsiye ediyorum çünkü bende tez canlılığım yüzünden ilk elektro gitarımı yanlış almıştım . Bu emin olun çok üzücü bir durum ... 
    Neyse ; Gelelim asıl konuya : 
    Yanlış bir gitar alıp onla mutsuz olmamak için gerekli adımlar ve ipuçları hemen aşağıdalar!
Adım 1 - Müzik Türü Hangi müzik türüyle ilgileniyorsunuz ? Bir elektro gitarla klasik müzik yapmak bir klasik gitarla klasik müzik yapmaktan çok farklıdır. Jazz gitarınız yoksa elektro gitar sizi maalesef idare etmeyebilir. Bir metal şarkısını da jazz gitarla çalmayı sanıyoruz istemezsiniz. Bu konuda farklı düşünmek mümkün ancak size uygun gitarı aşağıdan bulabilirsiniz.

Akustik, Elektro Akustik Gitar Akustik gitar alternatif rock türünde çok ön planda olabildiği gibi Amerikan country,bluegrass ve folk türünde de aşırı yaygındır. (Yeni başlayanlar için not: akustik gitarın telleri çeliktir ! Parmaklarınız çok acı çekebilir.) Klasik gitara göre akustik gitar biraz daha ağırdır. Çünkü daha büyük gövdelidir yani daha gür ses verir. Sahilde ateş başında bir müzik yapmak istiyorsanız bu sizin için ideal bir gitar olabilir. Akustik gitar konusunda emin değilseniz YOUTUBE'dan 'sungha jung' ın videolarını izlemenizi tavsiye ederim.Bu velet çok iyi çalıyo :D







Klasik Gitar En başta klasik müzikte elbette, daha sonra da pop müzikte yaygındır klasik gitar. Başlayanlar için uygundur. Hafiftir o yüzden kolay taşıyabilirsiniz. Çoğu kişi gitar hayatına klasik gitar ile başlamıştır.

Elektro Gitar Çok geniş bir alanda kullanılıyor elektro gitarlar. Özellikle de türlü türlü efekt pedalları olduğundan rap altyapılarından tutun da Türk Sanat Müziği'nde bile elektro gitar var. Ancak asıl amaç tabii ki Rock & Roll ! 
Jazz Gitar, Flamenko Gitar vs. Eh bu gitarları açıklamaya gerek yok. Kullanıldığı müzik türlerinin isimleri taşıyorlar zaten. Bu gitarla evlerinin önü boyalı direk çalabilirsiniz :)




Bass Gitar Ortaya çıktığı tarih bakımından küçük kardeş ancak çıkardığı ses bakımından bir abi hatta babadır gitar ailesi arasında bass gitar. Onu unutmak olmazdı. Ancak bass gitar da yine elektro gitar gibi her şarkıda çalınan bir enstrüman. En iyisi enstrümanın tonuna göre karar vermek. Veya çalıcağınız şekle en yatkın gitarı seçmek.Bass gitar diyip geçmeyin her grubun iyi bir bas gitariste ihtiyacı vardır . 
Not: Slap yapmayı düşünüyorsanız sakın sert telleri ve rahatsız tuşesi olan bir bas gitar seçmeyin .
Adım 2 - Fiyat Fiyat aralığınızı belirleyin. Kafanızda bir fiyat bulunsun. Bu adımı halletmek kolay çünkü artık internet mağazaları oldukça yaygınlaştı. Bütçenize uygun bir gitarı belirleyin. Tabi çalmadan gitar alınmamalı o yüzden gitarı sanal değil de fiziksel bir mağazadan almak en sağlıklısı. Hiç bir gitar birbirinin aynısı değildir. Kısacası çalarak denediğiniz bir gitarı internetten almak da çözüm değil. (Elbette dağlar kadar fark olmayacaktır ama tıpatıp aynı ses tonunu alamazsınız) İnternet mağazaları fiyat araştırması için oldukça güzel.
Adım 3 - Gövde Gitarınızın gövdesini belirleyin. Akustik veya klasik gitar alıcaklar gövdenin boyutuyla, ses tesisatı olup olmayışıyla, gitarın malzemesinin sağlamlığıyla ilgilenmeli. Gitardan boğuk değil gür sesler çıkmalı. Elektro gitar ailesinden bir gitar edinecek olanların ise manyetiklere, tellerin takılış biçimine, sapın gövdeyle birleştiği yere ve yine ağacın kalitesi ve sağlamlığıyla alakadar olmaları gerekir. Elektro gitarınızdan cızırtı, hışırtı, dip gürültüsü çıksın istemiyorsanız humbucker manyetikleri tercih edin. Bunu müzik mağazasındaki görevliye danışabilirsiniz.
Buraya kadar gitarımızın modelini belirlemiş olmamız gerek. Şimdi daha önemli olan püf noktalarına geldik.
  • Çok mağaza gezin. En düşük fiyatı ancak bu şekilde bulabilirsiniz. Kimse sonradan pişman olmak istemez.
  • Gitara yeni başlıyorsanız ucuz öğrenci gitarlarını tercih edin. Sizi gayet iyi idare edecektir. (Bir süre)
  • Gitarınızı seviyorsanız ve paranız yeterliyse iyi bir kılıf veya hardcase edinin.
  • Solaksanız az bir miktar daha gözden çıkarın ve bir solak gitar edinin.
  • İstediğiniz gitarı bulamıyorsanız veya fiyat çok pahalı geldiyse kullanılmış bir gitar almaktan çekinmeyin ancak almadan önce gitarı çok dikkatlice muayene edin.
  • Sıfır gitar alırken de dikkatlice muayene edin. Dikkat edecekleriniz şunlar olmalı: Doğru entonasyon, cızırtısız sesler, kolay tuşe, rahatlık ve tabi ki sevdiğiniz ses tonu.
Benden bu kadar şimdi sıra sizde hangi gitarı  alacaksınız ? 





7 yorum:

  1. Güzel Paylaşım Görkem bey yalnız bunların hepsi alıntı. Yazınız eski olsa birşey demeye hakkım yok.Ama yazınız hiç değiştirilmeden internete koymuşsunuz. Alıntı diye yazarsanız çok iyi olur. Siteniz için tebrik ederim.Güzel Alıntı Bilgiler paylaşıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  2. Gitar ile ilgili temel bilgiler internette mevcut bulunmaktadır.Ama bu bilgiler farklı farklı sitelere mevcut .Ben bu bilgileri sadece derledim.Bazı yerlerine kendi yorumumu ekledim. Eğer Gitar hakkında bir soru sormak isterseniz size yardımcı olabilirim.

    YanıtlaSil
  3. yeni başlıyorum klasik mi ? akustik mi ? sizce biraz detaylı açıklar mısınınız lütfen


    YanıtlaSil
  4. Yeni başlayacaklar için tavsiye edeceğim gitar: http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-muzik-muzik-aletleri-manuel-raymond-klasik-gitar-plus-kilif-hediyeli-plus-ucretsiz-kargo-237647426/detay
    Kendini geliştirdikten sonra daha üst seviyelere geçilebilir


    Kaynak: http://akorcetveli.com/74-gitar%E2%80%99a-yeni-baslayanlar-icin-bir-yazi-haber

    YanıtlaSil
  5. Cok faydali bir yazi olmus gercekte n tesekkurler 🖤

    YanıtlaSil
  6. T-90Ti - 15.4Ti Stainless Steel - Ti Titanium Art
    Made from ford edge titanium 2021 premium T-90Ti, the T-90Ti titanium road bike allows you to experience 2020 escape titanium an ultramodern, non-vintage titanium stud earrings style of performance. T-90Ti, manufactured with titanium dog teeth implants T-90Ti, is made for

    YanıtlaSil